WAT IS KUNST ALS PERSPECTIEF?

Kunst als Perspectief is een kunstkijk rondleiding voor mensen die negatieve gedachten, stress-, burn-out-, depressie- en/of angstklachten ervaren. Tijdens de rondleiding gaan we met een kleine groep van maximaal zes personen drie werken bekijken in het museum. Als rondleider stel ik enkele vragen die de deelnemers helpen echt te kijken en hiermee hun perspectief te veranderen. Deze verandering van perspectief in kijken en indirect ook in denken kan helpen in situaties die voor mensen met bovenstaande psychische klachten extra moeilijk zijn. Daarnaast is het ook een moment om even de constante negatieve gedachtestroom op de achtergrond te zetten. Samen in een groep met gelijkgestemden kijken we naar een object dat niet oordeelt of terugpraat en je alle tijd geeft het te bekijken en analyseren, namelijk een kunstwerk.

Momenteel vinden de rondleidingen plaats in het Rijksmuseum in Amsterdam en het Dordrechts Museum. Er wordt hard gewerkt aan de uitbreiding van het programma bij meerdere musea door het hele land. Wil je graag nu al een keer deelnemen, maar is Dordrecht of Amsterdam te ver weg? Neem dan contact op met mij, want bij genoeg animo kan ik ook een rondleiding organiseren in een museum bij jou in de buurt.

REACTIES VAN DEELNEMERS

‘Door de rondleiding leerde ik dat je heel snel aannames maakt over de relaties tussen mensen in een groep. Dat je denkt ‘zij zullen het wel heel leuk hebben met elkaar.’ Uit onzekerheid plaats ik mijzelf daar buiten. Pas als je inzoomt op de afzonderlijke gezichten zie je – deze mensen doen ook maar wat. Dat ga ik zeker meenemen in de ‘echte’ wereld.’ – Sophie

‘Ik vond het echt een super bijzondere ervaring om met jou en de andere deelnemers ‘s avonds in het Rijksmuseum te zijn […] Ik denk echt dat op deze manier naar kunst kijken (met elkaar) bijdraagt aan welzijn en veerkracht […] Ik gun meer mensen dat ze dit mogen meemaken’ – Elien

‘Ik wil je laten weten dat ik de rondleiding in het Rijks vorige week geweldig vond. Tot de dag van vandaag geniet ik na. Het was bijzonder om mee te maken, ik voel me een bevoorrecht mens. […]
Onder jouw (bege)leiding kwamen we tot leuke inzichten en werd ik van mijn drukke dagelijkse gedachten afgeleid. Verwonderd en zen ben ik terug naar huis gereden. De dagen erna merkte ik dat het effect doorweekte. Ik was en bleef rustiger dan ervoor. Ik heb heus het gevoel dat dit bezoek aan mijn geliefde Rijks me helpt op mijn weg terug uit het dal van mijn worstelingen. Het gaat goed met me en jij hebt daaraan bijgedragen.’
 – Gwen

‘Van dit werk wil ik graag een printje, om me er elke dag aan te helpen herinneren.’ – Miètta

‘Door een situatie, net als een schilderij echt goed te bekijken en details te zien krijg je ook meer zelfvertrouwen om tegen mensen te praten. Omdat dingen je opvallen aan anderen kan je daar een gesprek over aangaan.’ – Jelto de Jong

DEELNEMEN?

Wil je jezelf of een ander opgeven? Wil je weten of Kunst als Perspectief iets voor jou of jouw organisatie is? Of heb je andere vragen/opmerkingen? Neem dan contact met mij op.

Voorlopig zijn de rondleidingen op aanvraag. Dus wil je met jouw klas, bedrijf of familie een Kunst als Perspectief rondleiding volgen? Neem dan contact met mij op, dan kijken we samen wat de mogelijkheden zijn.